Elérhetőség
H-1124 Budapest Lejtő út 17/A
hajnalka@hajnalkaszirtes.com
Tel.: +36 20 913 9480

Humánus üzemmód

2021. MÁJUS 20.

Fenekestül felforgatta a munka világát (is) a Covid. A járvány alatt a dolgozók és a vezetők is olyan változásokon estek át, ami némely esetben még a sokat látott szakembereket is meglepte.

Magyar kutatás: jelentős pszichés terheléssel járnak a korlátozások

2021. MÁJUS 07.

Az immár egy éve tartó koronavírus-járvány hatásait vizsgálták pszichológusok, akik azt találták, noha a legtöbben a változás és a túlélés szóval jellemezték az elmúlt egy évet, a sok nehézség ellenére mégis megjelentek egyértelmű, előremutató pozitív tendenciák: a munkavállalók önállóbbak, önazonosabbak, a vezetők pedig emberségesebbek lettek.

Az okokat, a hatásokat és a lehetőségeket a felmérés ötletgazdája és egyik készítője, Szirtes Hajnalka szervezetpszichológus, az IPS Kft. ügyvezetője foglalta össze a Portfolio-nak.

Ébredezik a 40-es generáció, új célok felé indulnak: jönnek a tömeges felmondások?

2020. OKTÓBER 09.

Gyakran halljuk a szót: kiégés, és nagyjából tudjuk is, mit jelent. De azzal már lényegesen kevesebben vannak tisztában, hogy nem csak egyre gyakoribb kortünet, de egyre fiatalabb korban bekövetkezhet. Ma már nem ritka, hogy az x vagy a z generáció tagjai érzékelik magukon a tüneteit – mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Szirtes Hajnalka szervezetpszichológus. De beszélt még a különböző generációk útkereséséről is, ahogy arról is, miért kulcsfontosságú, hogy el tudjuk választani a munkát a magánéletünktől. Interjú.

Nem kell kiégni a home office-ban

2020. SZEPTEMBER

Úgy tűnik, az otthoni munkavégzés sokáig velünk marad a járvány után is. A home office szabadsága azonban nem való mindenkinek és számos veszéllyel is jár – de ezek a hátrányok néhány egyszerű módszerrel és odafigyeléssel minimalizálhatók.

Fast love, fast food, fast burn out – a tech age ajándéka?

2020. SZEPTEMBER 11.

Egy kép van előttem az egyetemi évekből: ahogyan Skinner, az angol pszichológus egy fekete-fehér videón a galambokat kondicionálja arra, hogy csak bizonyos ingerekre reagáljanak, szelektálják őket. Az elején az állatok minden jelre mozdulnak, mert várják a jutalomfalatokat. Majd később okosan és gyorsan megtanulják, melyik gomb megnyomásával juthatnak hozzá a finom falatokhoz. Végül a gonosz tudós összevissza küldi a jeleket, teljesen megzavarva szegény madárkákat, akik inkább mindig nyomják a gombot, nehogy lemaradjanak a jutifalatról.

A Z generáció megint feladja a leckét a munkáltatóknak, nehéz lesz megfelelni

2020. SZEPTEMBER 10.

A millennium és Z generáció reakciója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos változásokra átalakíthatja a munkahelyekkel kapcsolatos elvárásokat.

Nem lehet a tech age szülötteit napi 8–10 órára bekényszeríteni az irodába

2020. SZEPTEMBER 08.

A millennium és Z generáció reakciója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos változásokra átalakíthatja a munkahelyekkel kapcsolatos elvárásokat.

Egyre fontosabb a rugalmas munkavégzés lehetősége

2020. JÚLIUS 22.

A technológia szintje, az automatizáltság mértéke, a vezetők személyiségének rugalmassága, a szervezeti kultúra szabályozottsága egyaránt meghatározó

Spájz

2020. JÚLIUS 17.

Rádiós interjú

RTL - Reggeli

2020. JÚLIUS 15.

Meglepő dolgok derültek ki a távmunkáról

2020. JÚLIUS 13.

Az otthon maradt munkavállalók negyeden naponta két órát túlóráznak, és a pénznél fontosabb nekik az emberi kommunikáció – derül ki egy friss felmérésből

Így dolgozik otthonról a magyar

2020. JÚLIUS 09.

Minden negyedik munkavállaló 2 órával többet dolgozott a kötelező home office-ból, mint azelőtt

A dolgozók negyede 2 órával többet dolgozott home office-ból

2020. JÚLIUS 09.

A megfelelően kommunikáló, humánus és home office lehetőséget biztosítani képes munkaadók lesznek a következő válság munkaerőpiaci nyertesei, derül ki a legfrissebb hazai munkaerőpiaci felmérésből.

Így dolgozik otthonról a magyar

2020. JÚLIUS 09.

A megfelelően kommunikáló, humánus és home office lehetőséget biztosítani képes munkaadók lesznek a következő válság munkaerő-piaci nyertesei, derül ki a legfrissebb hazai munkaerő-piaci felmérésből.

HOME OFFICE SAPIENS.

2020. JÚLIUS 08.

A megfelelően kommunikáló, humánus és home office lehetőséget biztosítani képes munkaadók lesznek a következő válság munkaerőpiaci nyertesei, derül ki a legfrissebb hazai munkaerőpiaci felmérésből.

Megdöbbentő adat: home office-ban átlag 2 órával többet dolgozott a munkavállalók közel negyede

2020. JÚLIUS 08.

A megfelelően kommunikáló, humánus és home office lehetőséget biztosítani képes munkaadók lesznek a következő válság munkaerőpiaci nyertesei, derül ki a legfrissebb hazai munkaerőpiaci felmérésből.

Beindult a dolgozók vírus utáni vándorlása: bajban a bankszektor, az IT és az egészségügy

2020.JÚNIUS 30.

Minden negyedik munkavállaló sokkal, 2 órával többet dolgozott a home office ideje alatt. De nem csak ez az oka annak, hogy 100 dolgozóból 17 elkezdett intenzíven munkát keresni, 30-40 százalék pedig elgondolkodott azon, hogy új munkahely után néz – derül ki az első, a koronavírus munkaerőpiaci hatásait vizsgáló, átfogó magyar kutatásból.

DIGITÁLIS DETOX 2.0

2020. JÚNIUS 05.

A tavalyi, még hagyományos formában megtartott SMART konferencia egyik fénypontja volt a „digitális detox” témakörével foglalkozó panelbeszélgetés. Az elmúlt egy év, de főleg két hónap annyi új, szokatlan helyzettel, érzéssel, kihívással szolgált mindenki számára, ami miatt kíváncsiak voltunk, hogy a panel résztvevői (Szirtes Hajnalka, Krajcsó Nelli, Bogár Bence és Ölveczky Tamás) hogy élik meg ezt az időszakot. Ezért újráztunk, ezúttal digitálisan, a DIGITALK Podcast keretein belül.

Hogyan néznek ki a jövő munkahelyei? Vagy már itt is vannak, csak nem látjuk őket?

2019. NOVEMBER 27.

Az idén októberben Párizsban megtartott UNLEASH PARIS HR Tech konferencián arra a kérdésre kerestem a választ az előadóktól, hogyan alakítja át a technológia fejlődése a munkahelyeket, a szervezeteket, és mire kell felkészülni az elkövetkező öt-tíz évben.

IVSZ Menta konferencia

2019. OKTOBER 11.

Párkapcsolat, populizmus, főnök-beosztott viszony: ugyanazokat a pszichés játszmákat játsszuk

2019. JÚNIUS 11.

Az emberek alapvetően két dimenzió mentén helyezkednek el: vagy önállóak az életükben és igyekeznek ezt megtartani vagy függenek másoktól.

IVSZ SMART poszt interjú

2019. MÁJUS 09.

Használd tudatosan az agyad, különben elveszíted – mondja Susan Greenfield agykutató bárónő

2019. ÁPRILIS 19.

Még áprilisban rendezték meg a világ legnagyobb hr, tech és digitalizációs konferenciáját, az Unleasht, most épp Londonban. Megnéztem Susan Greenfield bárónő, agykutató előadását, aztán beszélgettünk arról, mit tesz az emberek agyával a digitalizáció. Sarkos véleménye van: szerinte kezdünk autistákká válni, és a szülőknek is lépni kell.

Sötét kilátások: tényleg megrendül Európa?

2019.ÁPRILIS 07.

Sötét jövőt vázolt fel a 2019-es londoni UNLEASH konferencián a világ egyik vezető közgazdásza, Dr. Daniel Thorniley. A legégetőbb problémák közt említette a nyugdíjkérdést, az elszegényedést, az alulképzettséget, és kitért arra is, az, ami most a Brexit kapcsán zajlik Angliában, tulajdonképpen egy átlagos, világméretű tendencia.

Te vagy az, aki akar, és nem a gép.

2019. MÁRCIUS 22.

Azt mondanám, hogy ez a pont minden technológia esetében igaz. Az AI az automatizálás hasznos eszköze, és fontos kérdés, hogy az ember hogyan használja ezeket az eszközöket.

Bizalom a munkahelyen. Azért maradok, mert szeretem – vagy mert nem merek kilépni?

2019. JANUÁR 29.

Önbizalom kérdés a karrier? Biztos, hogy csak azért maradunk egy cégnél, mert annnyira szeretjük? És nem azért, mert nem merünk kilépni?

Hatalom, érvényesítés, elismerés – Ilyen volt az idei Unleash konferencia

2018. NOVEMBER 20.

A technológiai forradalom még most is zajlik, egyre nyilvánvalóbb, bár jelenleg még kevésbé érthető változásokat hozva. A mesterséges intelligencia, a digitalizáció, az adatalapú döntéshozatal tűpontos válaszokat ad …

Hozhatnak a robotok holisztikus jóllétet a fenntartható teljesítményért cserébe?

2018. NOVEMBER 07.

Meglepően hangzik, de a digitalizáció most már az emberekről szól. Arról, hogy hogyan alkalmazkodnak egyénileg és csoportosan is az új tech világhoz. Radikálisan alakul át minden. Ez volt a fő üzenet a múlt héten Amszterdamban megtartott UNLEASH World Conference and Expo rendezvényén. Josh Bersin, a Deloitte jelenleg legelismertebb ipari elemzője megosztotta velünk, hogy mik a legújabb tendenciák a világ vezető országaiban.

Beszélgetés Marc Coleman-nel
Más út nincs: álljatok készen a folyamatos átalakulásra!

2018. OKTOBER 17.

A Spark Institute izgalmas és inspiráló Data driven HR estjének harmadik felszólalója Marc Coleman volt, a világ legnagyobb HR tech konferenciájának, az UNLEASH-nek a CEO-ja, akinek a neve mára összeforrt a munka, a HR és a HR tech jövőjével. Az est másik két előadásáról szóló beszámolónk ide (Frankó Csuba Dea) és ide (Bodonyi Dániel)kattintva olvasható.

Data driven HR, II. rész Hogyan használd okosan a HR analytics eredményeit?

2018. OKTOBER 16.

Data driven HR címmel a Spark Institute egy izgalmas és inspiráló estet szervezett. Bodonyi Dániel előadásában a gyakorlatra helyezte a fókuszt: közelebbről arra, hogyan lehet okosan használni a HR analytics eredményeit. Beszélt többek közt a mérhető ösztönző faktorokról, a megtartásról, a személyre szabott munkavállalói élményekről, és még “digitális útravalót” is adott.

Coachingeszköz A helyeden vagy?

2018. OKTOBER 16.

Életünk során számos olyan döntési helyzetbe kerülünk, amikor ki kell jelölni magunknak az irányt, és pontosan kell tudnunk, hogy mely tevékenység motivál bennünket. Erre a döntésre sor kerülhet a tanulmányok befejezésekor is, de a többségnek általában később jön az ihlet. Az alábbi eszköz egy kis segítséget nyújt az önismeret elmélyítésében, erősségeink megtalálásában, ami utat mutathat a számunkra legjobb szakmai megoldás felé.

Millás reggeli interjú

2017. DECEMBER 12.